All hail Figma

All hail Figma
All hail Figma

Figma is al lang niet meer de new kid on the block, maar eerder heerser van de speelplaats. De cloud en webbased design tool heeft sinds de lancering in 2016 alleen maar een stijgend succes gekend en wordt gebruikt door alle grote bedrijven, van Zoom en Github tot Disney en Deliveroo. Zelfs Joe Biden’s presidentscampagne werd in Figma gecreëerd. Je leest het: iedereen die er iets toe doet, doet Figma. En ook wij natuurlijk. 😉

Waarom wij aan de spreekwoordelijke lippen van Figma hangen – en waarom we vinden dat jij dat ook moet doen – lees je hieronder.

screenshots van figma programma

Figma in’t kort

design platform waar je in realtime kan samenwerken met verschillende personen
cloud & browser-gebaseerd
onafhankelijk van bestuurssysteem
extra offline functies op desktop-apps (macOs en Windows)
realtime prototypes bekijken en gebruiken via mobiele app (Android en iOS)
design van begin tot einde, van wireframes tot finale user interfaces

Wat is Figma

Figma is huge. Met 4 miljoen gebruikers wereldwijd, is het een van de snelst groeiende design platformen van de laatste jaren. Dat zie je ook duidelijk in de jaarlijkse survey van UX-Tools, waar Figma er ver bovenuit steekt qua gebruik (cijfers van 2021):

bron: https://uxtools.co/survey-2021/
bron: https://uxtools.co/survey-2021/

Die populariteit merken ook wij, want halfweg 2021 hadden we het over de design tools die je moet kennen, en daar kwam Figma toen al als grote winnaar uit:

Dat is volledig te verklaren door de co-working functie. Figma is doordrongen van het idee dat creatieven van overal met elkaar moeten kunnen samenwerken en speelt met andere woorden in op een nieuwe manier van samenwerken en denken. Dat sprak onze designers duidelijk aan.

Bart Van Hecke – Senior UX / UI guru & managing partner

We zetten nog even de voordelen op een rijtje:

  • Je kan met meerdere UX’ers of UI’ers vlot aan hetzelfde project werken.
  • Alles gebeurt in realtime. Je ziet meteen welke aanpassingen er gebeuren.
  • Het versiebeheer van je project wordt een stuk cleaner. 
  • Een uitgebreide comment-feature zorgt vlotte communicatie.
  • Die stakeholders kunnen ook zonder login de file bekijken.
  • Eindeloze bron aan libraries, plugins, tools en meer

Dat Figma doordrongen is van het idee van coöperatie illustreert het ook met de Figma-community, een netwerk van designers die hun hacks, tips, tricks of designs delen met andere gebruikers.

Die gebruikers zijn ook wij bij RMDY. Intern helpen we elkaar verder of houden we elkaar op de hoogte van nieuwe releases en functies via onze Slack-channels. Welke work-around gebruik je, hulp met het maken van een brand book of gewoon feedback vragen over je laatst ontworpen UI of icoontje.

“Is er ook een nadeel?”, horen we je denken.

Jazeker, zo is dat met alles. Niets is perfect 😉 Zo is bij Figma de functionaliteit beperkt wanneer je offline werkt, waardoor er een heel aantal features niet meer werken en de tool sterk aan kracht verliest. Zo kan je geen nieuwe files aanmaken of openen, zoeken in de library of documentgeschiedenis bekijken. Maar even eerlijk: wie is er tegenwoordig nog offline, toch?

RMDY x Figma laat harten sneller slaan

Wij zien eigenlijk geen enkele reden om niét meteen met Figma aan de slag te gaan voor je UI’s, wireframes, visuals en brand designs. 

Omdat we zoveel liefde en overtuiging niet voor onszelf kunnen houden, combineren we dat met onze UX-expertise in een reeks UX & Figma trainingen.
Lesgever van dienst is niemand minder dan Bart van Hecke, UX-guru en AR/VR-evangelist met jaren expertise op z’n mouw gespeld. Lees hier alvast meer over Bart en de UX- & Figma-training.

Dus waar wacht je eigenlijk nog op?