Waarom kiest RMDY voor Flutter?

Wij zijn fan van Flutter vanaf het eerste uur. Zo zijn we ondertussen een hoop Flutterprojecten verder en blijven we er met volle goesting in investeren en uitbreiden. Maar waarom kiezen wij bij RMDY zo overtuigend voor Flutter? Dat lichten we graag toe!


Bron: © Flutter.dev

Wat is Flutter?

Flutter is een UI-toolkit om mobiele apps te bouwen en zag eind 2018 het licht door Google. Naast mobile apps kan je er websites mee bouwen én desktop applicaties voor zowel Windows als Mac. En dat alles met slechts één gemeenschappelijke codebase in de programmeertaal Dart. Het concept van Flutter was indertijd niet nieuw natuurlijk, ook met onder meer Xamarin en React Native kan je cross-platform development doen. Maar we zien zoveel voordelen bij Flutter dat we niet meer van ons stuk te brengen zijn.

Voordelen

  • 1 codebase
    Cross-platform wil ook zeggen: 1 toolkit en 1 codebase voor verschillende platformen. Wél zijn alle native features beschikbaar.
  • Open source & community
    Flutter is vrij beschikbaar voor wie wil. Al vrij snel is er een grote, betrouwbare community ontstaan die zeer ijverig componenten en widgets ontwikkelt en optimaliseert. Ook bij vragen ben je snel en gemakkelijk verder geholpen.
Voorbeeld Flutter Community
https://flutter.dev/community
  • Goedkoper
    1 codebase = 1 keer code schrijven = 1 developer nodig en betalen
    Dat staat in schril contrast tot native developen waar je al snel een Android developer, iOS- én webdeveloper nodig hebt. Een feature toevoegen of wijzigen? Daar heb je met 1 Flutter developer genoeg aan! Nooit meer dubbel werk.

  • Sneller
    • 1 developer die in 1 systeem werkt is sneller dan verschillende developers die ontwikkelen voor elk apart een besturingssysteem/device.
    • De hot reload-functie van Flutter helpt je snel en gemakkelijk te experimenteren, gebruikersinterfaces te bouwen, functies toe te voegen en bugs op te lossen (in tegenstelling tot vb. Xamarin)
    • Flutter op zich is ook sneller door talloze pre-built widgets. Zelfs als je enkel een iOS-app nodig hebt, is Flutter alsnog de snelste manier.
  • Efficiënter
    • Bugs of fouten los je in één keer op over alle platformen heen. Net omdat het overal dezelfde codebase heeft, weet je ook dat een fout of bug overal zit. Bij native development moet je per platform testen uitvoeren.
    • Ook nieuwe features zijn een gemak om toe te voegen.
    • De logica van bepaalde business processen of user flows is dezelfde op elk platform. Omdat 1 developer het werk doet en vertrekt vanuit 1 codebase is er veel minder kans op fouten of misverstanden.
  • Google
    Ja, Google zelf is òok een voordeel. Als groot bedrijf met zoveel mankracht en kennis is het een van de grootste spelers op vlak van mobiel development en de kans dat ze Flutter op een dag plots laten vallen is enorm klein. Ze investeren ook zelf in Flutter apps, zo is de user interface van Google Nest Hub met Flutter gemaakt, alsook de Google Ads en Google Play app. Bovendien is het open source en zal de levendige grote community Flutter verder dragen.

Wat kan je allemaal met Flutter?

  • Mobiele applicaties: je ontwikkelt zowel iOS als Android apps met de Dart codebase
  • Desktop applicaties voor Windows, Mac en Linux
  • Web applicaties
  • Applicaties met zeer op-maat-gemaakte user interface
  • Minimal viable product en proof of concepts: je kan enorm snel een basis ’product’ maken om vb. de markt te testen of iets voor te stellen aan de raad van bestuur.

First class voorbeelden

Je kan nergens zien dat een app ontwikkeld is in Flutter: niet in de app stores, niet in de tech specs (tenzij dat door de developer wordt toegevoegd) en al helemaal niet door de user interface. Toch maken enorm veel apps gebruik van het framework.

Flutter Voorbeeld VRT Max VRT NWS
Multiplatform VRT MAX en nieuwsapp VRT NWS (waar ook RMDY aan meewerkt)
Flutter Voorbeeld Reflecty
Persoonlijke dagboek app Reflectly – A Journal for Happiness
Flutter Voorbeeld PostMuse
PostMuse: Instagram Story templates en story maker
Flutter Voorbeeld The Big Fix Up
The Big Fix Up: augmented/ mixed reality over Wallace & Gromit
Flutter Voorbeeld PUSH
PUSH workout & training app

Overtuigd en klaar voor je nieuwste app-avontuur?