Password manager: 1Password to rule them all

Password manager: 1Password to rule them all
Password manager: 1Password to rule them all

We kijken online best een beetje uit onze digitale doppen. Want met onbetrouwbare praktijken als phishing, hacking en andere privacyschendingen die als paddestoelen uit de grond schieten, groeit ook het besef dat we onze world wide gegevens beter moeten beschermen. Toch krijg je tegelijkertijd voortdurend de vraag om die data overal achter te laten en te delen. Dringend tijd dat je afscheid neemt van Hubby123, VOORNAAM10 of je favoriete voetbalploeg als wachtwoord en inzet op een goede password manager.
Met de woorden van een oude tovenaar in ons achterhoofd is het belangrijk dat je wachtwoord echt niets doorlaat. Daarom hechten we bij RMDY niet enkel veel belang aan veiligheid, maar hebben we er ook onze tools voor.
We present: 1Password.

Waarom je best een password manager gebruikt

#WaCHtWoOrD123

Je merkt hoe langer hoe meer dat jouw aanwezigheid op het internet bijna altijd een login vereist om toegang te krijgen tot wat je online wil doen. Gelukkig volstaat het ook steeds minder om enkel de naam van je lief, favoriete huisdier of lokale voetbalploeg in te geven.

Door het toevoegen van speciale tekens, nummers en afwisselend upper en lower case en two-factor authentication zorgen veel websites of applicaties al een stukje voor jouw digitale veiligheid.

Toch ben je misschien nog geneigd om één veilig wachtwoord als vaste login te gebruiken. Dat is dan weer koren op de molen van de hackers die jouw data proberen los te krijgen.

Want van zodra ze één wachtwoord gehackt hebben, liggen meerdere logins voor het grijpen. Alle geluk bestaan er apps, ook wel gekend als password managers, die je helpen om meerdere, veilige wachtwoorden te gebruiken zonder de last van talloze ingewikkelde combinaties te moeten onthouden. 

1Password Voorbeeld phishingbericht
Opletten voor phishingberichten

You shall not pass

Zo pikken we er graag 1Password uit, de applicatie die we bij RMDY zelf gebruiken voor zowel onze interne als externe projecten.

Voor 1Password moet je eigenlijk maar één masterwachtwoord onthouden dat toegang geeft tot verschillende logins en wachtwoorden.

Die informatie wordt verzameld in verschillende kluizen, die je per project kan toewijzen aan verschillende deelnemers.

Zo hoef je dus nergens een onveilige file op te slaan met al je wachtwoorden en kunnen verschillende mensen tegelijkertijd aan de nodige informatie. Daarnaast is 1password een plug-in voor je browser, waardoor het ook automatisch de login-velden invult als het over de juiste data beschikt. 

Zo is er bijvoorbeeld één algemene RMDY-vault. Daartoe krijg je toegang met een persoonlijke login. Die kluis bevat kleinere kamers per project of team. Afhankelijk van welke toestemming je hebt voor welk project geraak je dus aan verschillende credentials.

Gif 1Password - password manager
Bij 1Password geef je één ‘master’wachtwoord op voor toegang tot al je gegevens

Voordelen van 1Password als password manager

Maar waarom maken wij gebruik van 1Password én willen we vooral ook iedereen aanraden hetzelfde te doen? Een stuk van dat antwoord schuilt al in de inleiding: het is hoe langer hoe crucialer om je online data beter te beschermen tegen hackers en cybercriminelen.

Maar dat is niet de enige reden. We zetten alle voordelen even op een rijtje:

  • Veiligheid: We werken vaak in team, niet enkel per expertise (Web, Mobile, AR/VR, Creative), maar ook per project. Voor we 1Password gebruikten, werden wachtwoorden lukraak gekozen en bijgehouden in een excel, Slack-kanaal of worddocument. Die moesten telkens geüpdatet worden van zodra er iemand van project veranderde of ze raakten verloren na eindeloze updates en het over-en-weer delen van die documenten. 
  • Volledigheid: Naast credentials houden we ook nog andere data bij tijdens bepaalde projecten zoals bijvoorbeeld servergegevens. Die data bundelen we ook onder de kluis van hetzelfde project. Zo blijft alles veilig en gebundeld voor de juiste personen beschikbaar.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Geen gedoe meer met het uitwisselen van gegevens wanneer een nieuwe collega start of op een andere project werkt. Je bewaart alles op dezelfde plek en iedereen weet waar hij of zij terecht kan voor welke data. Zo werk je efficiënter en veiliger. Daarbij draagt het ook bij aan de coöperatie tussen collega’s onderling of in overleg met je klanten. Veel browsers bieden autofill aan voor je logins. In dat geval worden je credentials opgeslagen in cookies, waardoor de website in kwestie ze onthoudt. Dat is niet enkel gevaarlijker omdat je nooit weet wie er aan je computer kan op een onbewaakt moment, maar ook niet deelbaar. Zo kan je moeilijker logins en gegevens delen met anderen.

More than 1Password?

Naast 1Password zijn er natuurlijk nog andere applicaties die je kan gebruiken voor het beschermen van je privacy en data. Wie online research doet naar best password managers komt al snel op tal van blogs en techsites die hun pick of the bunch delen en verantwoorden. Wij keken ook even rond en liepen deze top vijf regelmatig tegen het lijf:

  1. 1Password
  2. Dashlane
  3. LastPass
  4. Keeper
  5. Roboform

Besluit

Sinds iedereen bij RMDY actief gebruik maakt van 1Password kunnen we meer dan ooit de veiligheid garanderen voor onze klanten én onze eigen teams. Maar daarnaast betrappen we onszelf op minder slordigheden en dat bepaalde flows vlotter verlopen.

De switch naar een password manager beschermt je onderneming of privégegevens dus niet enkel van de créme de la crime, maar stelt je ook in staat vlotter om te gaan met de (gebruikers)vereisten die je vandaag online tegenkomt.