6 Tips om je website sneller te maken

Werk aan de webwinkel! Want de laadsnelheid van onze websites laat af en toe te wensen over. Dat zijn niet onze woorden, maar wel die van een grootschalig onderzoek van Backlinko en Google. Hoe dat komt en welke gevolgen nauwelijks 0,1 seconde heeft op het gedrag van jouw gebruikers haalden we zelf al wel aan in onze blog. Maar wat doe je daaraan? Hoe kunnen een aantal eenvoudige handelingen de laadsnelheid van jouw website al bevorderen? Read on! Want we schotelen je zes handige tips voor om de pagespeed van je site te optimaliseren.

RMDY Blog Tips laadsnelheid van je website te verbeteren
Birger Eelen

6 Hands-on tips om de laadsnelheid van je website te verbeteren

Je kan met een aantal kleine ingrepen de laadsnelheid van je website aanzienlijk optimaliseren. Om dat te doen, geven we graag zes tips mee die je op weg helpen.

1. Optimaliseer afbeeldingen

Niet-geoptimaliseerde afbeeldingen zijn één van de meest voorkomende negatieve invloeden op de laadsnelheid van websites. Afbeeldingen behoren meestal tot de grootste elementen op een webpagina.

Ze maken ongeveer 43% uit van de totale grootte van een gemiddelde webpagina. Controleer of jouw afbeeldingen het juiste bestandsformaat hebben en niet groter zijn dan nodig.

Er zijn verschillende soorten afbeeldingsbestanden beschikbaar dus zorg ervoor dat je de juiste gebruikt.

  • .PNG: Deze maken afbeeldingen van hogere kwaliteit, maar hebben een grotere bestandsgrootte. PNG’s zijn over het algemeen beter voor tekst-gerichte afbeeldingen met minder kleur.
  • .JPG: JPG’s hebben doorgaans een kleinere bestandsgrootte. Ze werken beter voor afbeeldingen met veel kleuren, zoals foto’s.
  • .GIF: GIF’s werken geweldig voor geanimeerde afbeeldingen.

2. Schakel bestandscompressie in

Als de CSS-, HTML- en JavaScript-bestanden van jouw website groter zijn dan 150 bytes probeer dan de grootte te verminderen door bestandscompressie in te schakelen. Dit doe je met programma’s zoals Gzip, een populaire tail om gegevens te comprimeren. Dit bespaart downloadtijd en vermindert als gevolg de laadsnelheid van je website.

3. Verklein JavaScript, CSS en HTML

Het optimaliseren van code is een effectieve manier om je laadtijd te minimaliseren. Dit doe je door minificatie, waarbij overbodige spaties, komma’s en tekens uit de code worden verwijderd.

4. Verminder redirects naar je website

Redirects sturen jouw gebruikers naar een andere pagina, waarvoor extra HTTP nodig is. Dat resulteert in een langere wachttijd. Elke redirect maakt je pagina trager. Controleer je site daarom op broken links en verhelp alle problemen die je kan vinden. Het herstellen van broken links heeft daarnaast ook een direct effect op je SEO.

5. Gebruik browsercaching

Wanneer browsers informatie cachen, slaan ze deze op. Wanneer een bezoeker terugkomt op je site hoeft de hele pagina niet opnieuw geladen te worden. WordPress biedt daarvoor verschillende plugins aan. Deze tools stellen je in staat je site op verschillende manier te cachen. Zo kan je bijvoorbeeld ook kiezen hoelang die data opgeslagen moet worden.

6. Gebruik een CDN

CDNS, of content distributions networks, ook wel bekend als content delivery networks, zijn een geografisch gedistribueerd netwerk van servers die kopieën van jouw site op meerdere locaties opslaan. Zo laden ze sneller voor gebruikers over de hele wereld. Dit netwerk verdeelt de bandbreedte over meerdere servers zodat je inhoud snel wordt afgeleverd in vergelijking met het gebruik van een enkele dienst.

via GIPHY

Besluit: start small

Zoals we in onze vorige blogpost al aanhaalden, zijn er een aantal factoren die een invloed hebben op de laadsnelheid van je website. Die heb je niet allemaal zelf in de hand. Met bovenstaande tips kan je met een kleine inspanning een groot verschil maken in de performantie van je site. En dat zorgt voor tevreden bezoekers.