3D visualisatie: IT-architectuur als geanimeerde wereld

3D Visualisatie screenshot Aertssen

Hoe leg je helder uit dat je complexe IT-architectuur met talloze tools verspreid over landen, teams en managers eenvoudiger, duurzamer en cloud-based wordt?

Moeilijke vraag. En exact de uitdaging waarmee het internationale kraanbedrijf Aertssen zat. Pascal Kiebooms kreeg als relatief nieuwe CIO de opdracht om het IT-landschap van het bedrijf te vereenvoudigen én stapsgewijs over te zetten naar de Microsoft Azure Cloud. Een gigantische transformatie met ontelbare facetten. Naast het uitvoerende werk, moet je dat ook uitgelegd krijgen aan iedereen. Maar krijg je iedereen on board bij zo’n transformatie?

“Uiteraard”, dachten we bij RMDY. En we vonden de ideale oplossing in een 3D visualisatie.

Geanimeerde 3D-visualisatie

Bij Aertssen gebeurt de transformatie van vereenvoudiging en shift naar cloud in verschillende fases. Die bundelen ze in een roadmap van 3 jaar.

Om elke fase te visualiseren creëerden we een virtueel landschap. We bouwden een soort mini-wereld met wegen, bomen, gebouwen, kranen, auto’s, fabrieken, … Al die elementen stellen verschillende IT-componenten in de architectuur voor. Door herkenbare elementen te gebruiken en vorm te geven, zijn managers of klanten veel makkelijker mee in het transformatieverhaal.

We visualiseerden dus elke component in een virtuele stad, en tonen op die manier wat er allemaal verandert doorheen de jaren. We zorgen ook voor verklarende tekst bij elke verandering, die de impact en duur van de transitie uitlegt. Zo zie je doorheen de jaren de oude vervuilende stad evolueren naar een hypermoderne duurzame stad.

Tot slot leveren we een interactieve demo en promofilmpje aan. Die dienen niet alleen voor intern gebruik, maar zijn ook geënt op extern gebruik op bijvoorbeeld beurzen of communicatie naar klanten en stakeholders. Zo produceren we een duurzaam product dat regelmatig opnieuw tot zijn recht komt. Alleen maar win-win-win-punten dus 😉

Aanschouw het resultaat vooral zelf in onderstaande video:

Ook nood aan een heldere visualisatie van jouw data, strategie of creatieve concepten?