Net zoals voor veel bedrijven betekende de corona-pandemie ook voor CWS een plotse shift in de manier van werken. Niet zozeer in hun activiteiten, maar wel in de omgang met klanten. CWS biedt onder andere oplossingen aan op het vlak van bedrijfskleding. Zo zijn ze sowieso onderhevig aan strenge hygiënische voorschriften. Zij zochten dus vooral een antwoord op de geplande bezoeken aan de industriële wasserij dat vaak als klantenbinding wordt ingezet. En daarvoor is 360°-video uitermate geschikt. RMDY en Bolleke to the rescue.
“Een gewoon filmpje geeft een te eenzijdig beeld. Daarom koos CWS voor een virtuele tour met 360°-video om via hun salesteam een zo realistisch mogelijk idee van de omgeving te schetsen. Het is anders dan door de wasserij te lopen en met de camera mee te draaien. Met 360°-video krijg je extra beleving en een beter beeld van de grootte van de professionele wasserij. Het is ook voor ons leuker om er met de klant (digitaal) gewoon door te wandelen.”
Karin Verhaegen, verantwoordelijke communicatie CWS Benelux
CWS x RMDY
“Wij zijn een dienstverlener die een gezondere en veiligere toekomst nastreeft door oplossingen aan te bieden op gebied van bedrijfskleding, sanitaire hygiëne, vloerverzorging en clean rooms.” zegt Karin Verhaegen, verantwoordelijke voor de marketing en communicatie Benelux bij CWS. “Concreet maakt een industriële wasserij deel uit van de service die we aanbieden. Namelijk duurzame huuroplossingen voor kleding op basis van van hergebruik. Onze service begint in overleg met één van onze bedrijfskledingexperts. Wij beheren het volledige proces van uw bedrijfskleding: vanaf de levering tot het onderhoud, herstellingen, vervangingen en het verwerken van afgekeurde kledingstukken. Het onderhoud is onderhevig aan bepaalde voorschriften of reglementeringen. Die werking willen we ook tonen aan onze klanten. Helaas zorgen de corona-maatregelen voor een andere realiteit gezien onze klanten geen bezoek meer kunnen brengen aan de wasserij. Daar moesten we een oplossing voor zoeken en zo zijn we met RMDY in contact gekomen.”
Insert ‘Bolleke’
De oplossing die CWS zocht, bood RMDY aan in de vorm van een virtuele tour. Onze Insta360 pro-camera bracht de wasserij volledig in beeld. Die beelden zetten we nadien op een aparte webpagina. Je trekt als het ware de bezoeker mee de wasserij binnen zonder dat ze hun huis moeten verlaten. Dat geeft een realistisch beeld van het volledige proces.
“De insteek is dat ons salesteam de klant meeneemt tijdens het virtuele bezoek aan de wasserij en in detail kan uitleggen hoe een professioneel productieproces werkt. Met andere woorden wat er met de vuile kleding van de klant gebeurt tot en met de levering van het propere kledingstuk. Als je de wasserij niet kent, kan je je ook niet voorstellen hoe indrukwekkend zoiets eigenlijk is. Dat is net de reden dat we onze klanten altijd uitnodigen voor een fysiek bezoek. We brachten nu de Belgische wasserij (in Lokeren nvdr.) in beeld, maar het proces gebeurt in alle landen op dezelfde manier. Zo kunnen we de beelden ook internationaal gebruiken.”
Karin Verhaegen, verantwoordelijke communicatie CWS Benelux
Om het beoogde doel te halen, koos RMDY voor de de 360°-camera boven een Augmented of Virtual reality-applicatie. 360°-Video is nog iets toegankelijker en geeft je een bijzonder realistisch beeld van wat je in beeld brengt.
“Ik wist op voorhand niet wat ik mocht verwachten, zeker niet toen RMDY met zo’n kleine camera afkwam. Maar ik moet toegeven dat dat bolleke toch veel kan.”
And…action!
Er was met ander woorden snel consensus over welke techniek we zouden gebruiken voor het traject. Ook de productie zelf verliep bijzonder snel.
“De opnames verliepen erg vlot. We hebben op voorhand iedereen ingelicht zodat alles GDPR-compliant verliep. Los daarvan kon iedereen zijn/haar werk gewoon verder zetten zonder dat er iets in scène werd gezet. Op een halve dag was alles gefilmd ondanks de verschillende processen die in beeld gebracht moesten worden.”
Ook tijdens de opnames zelf konden we snel schakelen. Ondanks het feit dat we sowieso een voortraject lopen voor productie was de wasstraat toch best ongekend voor RMDY.
“RMDY dacht actief mee en dat maakte het fijn samenwerken. Voor ons is de wasserij bekend terrein, maar RMDY keek er natuurlijk naar met de blik van een nieuwkomer of de verwondering van de klant. Daardoor woog jullie expertise zeker door in de inhoudelijke keuzes die gemaakt werden.”
Waarom 360°-video voor een virtuele tour?
Zoals gezegd, werd er al snel voor een virtuele tour gekozen. De voornaamste reden hiervoor is het quasi-realistische beeld dat je hiermee creëert. Tijdens de productie werden ook nog een aantal andere voordelen duidelijk.
- Snelheid: Er werd een halve dag gefilmd en nadien nog een stukje gemonteerd. Er wordt niet gesproken in het filmpje, maar de landingspagina werd nadien door CWS zelf nog vertaald. Zo is ze ook in andere landen inzetbaar.
- Multi-inzetbaar: Dat brengt nog een voordeel met zich mee. Eens je de beelden van een vast proces hebt, kan je die eindeloos recupereren voor andere vestigingen van hetzelfde bedrijf.
- Autonomie: Niet alleen als klant heb je bijzonder veel autonomie tijdens het rondkijken, maar ook als bedrijf biedt de productie extra voordelen. Zo kan je op bepaalde plekken nog aanvullend materiaal voorzien. Je kan halt houden bij een machine voor een instructievideo. Of je vertelt een stukje geschiedenis bij de ingang, een filmpje van de medewerkers in de kantine, … Een 360°-oplossing biedt ook veel extra niet-360°-mogelijkheden.
- Klantenwerving: Ook voor je salesteam houdt het nieuwe opportuniteiten in. CWS heeft een heel uiteenlopend klantenbestand. Daarvan komen meestal enkel de grote klanten op bezoek. Door de beschikbare beelden kan je ook voor potentiële nieuwe klanten al een zeer realistisch perspectief bieden met beelden die de klant achteraf op zijn tempo kan (her)bekijken.
- Onderhoud: Er moet nadien nog weinig gebeuren. De klant voorziet eventueel extra vertalingen van de landingspagina of extra content die gemaakt is. Wanneer het traject live gaat, hoeft er verder niets meer te gebeuren.
Varkentje gewassen
Tot slot besluit Karin dat de verwachtingen over het 360°-traject volledig zijn ingelost.
“Als je hier niet werkt, kan je je niet voorstellen voorstellen hoe een professionele wasserij eruit ziet en welke processen een kledingstuk allemaal doorloopt. Daarnaast is het filmpje ook multi–inzetbaar. Daardoor moeten we het gewoon vertalen zodat ook wasserijen in andere landen dit kunnen gebruiken. Het bolleke heeft dat absoluut voor elkaar gekregen.”