Van Xamarin naar .NET MAUI: wat betekent dat voor jouw applicatie?

In mei 2022 introduceerde Microsoft een nieuw cross-platform framework voor mobile development: .NET MAUI. MAUI is de vernieuwde en betere versie van Xamarin, dat end of life is vanaf volgend jaar. Maar wat betekent het voor de applicaties die je bedrijf heeft die nog in Xamarin gebouwd werden? Welke acties moet je ondernemen of kan je de switch naar MAUI gewoon negeren? (spoiler: neen 😉). Onze senior mobile developer Filip Heijnemans legt het je haarfijn uit.

.NET maui

NET MAUI versus Xamarin

Wat is dat met die MAUI?, horen we je denken.

Naast een verleidelijke Google-zoekterm (wij checken momenteel nog last-minutes richting Hawai), is het .NET MAUI framework beter, krachtiger en – vooral – relevanter dan voorganger Xamarin.

Zo biedt .NET MAUI een krachtigere architectuur aan, met meer herbruikbare code en een geavanceerde UI-toolkit. Net als Xamarin kan je 1 codebase gebruiken om apps te ontwikkelen voor zowel iOS, Android en Windows. Dat is al erg handig op zich, maar in MAUI kan je dus nog meer hergebruiken en efficiënter werken.

Het is belangrijk om je app te laten updaten en herschrijven in MAUI, wil je die in de toekomst nog kunnen blijven gebruiken.

Filip Heijnemans, senior mobile developer bij RMDY

Upgraden naar .NET MAUI brengt nog voordelen met zich mee, zoals verbeterde prestaties, een vereenvoudigde ontwikkelingsworkflow en hogere productiviteit dankzij nieuwe functies en verbeterde tools. Daar profiteren niet alleen developers van, maar ook de eindgebruiker zal genieten van een betere user experience en interface.

Filip Heijnemans, senior mobile developer bij RMDY, legt zich toe op het opvolgen van een switch naar .NET MAUI. “De switch naar MAUI heeft in eerste instantie vooral een grote impact op developers, die nu in een ander framework zullen programmeren. Toch is het belangrijk om je app te laten updaten en herschrijven in MAUI, wil je die in de toekomst nog kunnen blijven gebruiken.”

Daarom contacteerden we met RMDY alvast iedereen voor wie we ooit een Xamarin-app maakten, om uit te leggen wat de gevolgen zijn en samen te kijken naar de mogelijkheden. We bouwen digitale ervaringen, en die zijn alleen maar gebruiksvriendelijk als die ook up-to-date zijn natuurlijk.

Maar waarom moet die switch dan?

Xamarin is “end of life” en wordt binnenkort dus niet langer ondersteund door Microsoft. Gevolg? Je zal als eindgebruiker geen updates meer krijgen van je app, waardoor die beetje bij beetje verouderd en uiteindelijk onbruikbaar wordt. Zelfs als je geen nieuwe features wil toevoegen aan je app, zijn updates wel cruciaal voor het verdere gebruik ervan.

Filip: “Als je je app niet update om compatibel te zijn met nieuwere besturingssystemen van iOS en Android, gaat die gewoonweg niet meer werken op de nieuwere toestellen. Daarnaast is het voor bedrijfskritische applicaties ook belangrijk om up-to-date te zijn met de juiste certificaten rond beveiliging en privacy.”

En wat is de deadline hiervan?

Filip: “Op 1 mei 2024 zal alle support voor Xamarin officieel stopgezet worden door Microsoft. Je zal het dan wel nog kunnen gebruiken, maar veel ga je er niet mee kunnen doen. Die deadline is belangrijk, omdat Xamarin-applicaties niet meer zullen werken op de nieuwe Android- en iOS-versies die erna uitkomen; meestal is dat in het najaar. Wil je dat voorkomen, heb je geen andere keuze dan je applicaties om te zetten.”

Oké, dus een update is eigenlijk vereist. Wat houdt dat juist in?

Praktisch gezien kunnen we een migratie van Xamarin naar MAUI uitvoeren. In sommige gevallen is dit relatief eenvoudig, maar bij complexere apps is dat alsnog maatwerk.

Filip: “De apps die RMDY gemaakt heeft in Xamarin zijn erg complex; het is vaak net daarom dat klanten beroep deden op onze services. In zo’n gevallen is een rewrite van nul nodig, al kunnen we vaak UI-gerelateerde code en business logica kopiëren. Verder hangt het ook af van hoe complex en groot de app is; een timer-app is iets anders dan een bedrijfsapplicatie met extra beveiligingscodes in.”

De kosten voor een dergelijke migratie zijn moeilijk te bepalen, omdat elke app uniek is in omvang en complexiteit. Je kan je afvragen of die kost “wel de moeite is”, maar het alternatief is dat je app niet meer bruikbaar is.

Conclusie?

De overgang van Xamarin naar .NET MAUI brengt nieuwe kansen met zich mee, maar ook uitdagingen voor bestaande apps. Besef dat deze verandering noodzakelijk is om de bruikbaarheid en functionaliteit van je app te behouden.

Bij RMDY staan we klaar om deze overgang soepel te laten verlopen en jouw app te voorzien van de benodigde updates en aanpassingen.

Contacteer ons zeker voor verdere vragen, een inschatting van de kosten of meer informatie over deze overgang.

We’re just a coffee away 😉

Stuur ons een mailtje en
let’s talk

RMDY NV
Veldkant 35A
2550 Kontich

T: +32 3 450 86 42
E: info@rmdy.be