Welkom bij .NET MAUI

Welkom bij .NET MAUI
Welkom bij .NET MAUI

In mei 2022 introduceerde Microsoft .NET MAUI, een krachtig nieuw cross-platform framework voor mobile development. MAUI vervangt Xamarin dat volledig end of life zal zijn vanaf mei 2024. Naast een heleboel mogelijkheden voor een veiligere, meer performante app houdt deze transitie vooral ook een groot uitroepteken in. Bedrijven die zich niet aanpassen, lopen kortdaags het risico een onbruikbare app te erven.

Om dat te voorkomen, stellen wij onze uitgebreide .NET MAUI-expertise ter beschikking om bedrijven te begeleiden, ondersteunen of volledig te ontzorgen in de rewrite van hun app. Daarom laten we graag Filip Heijnemans aan het woord, Head of Mobile bij RMDY, MAUI-specialist en zich vooral al heel vroeg bewust van de urgentie van deze overstap. Hij leidt je professioneel door de situatie, wat je er aan kan doen en welk proces je daarvoor moet ondernemen.

Filip, Head of Mobile bij RMDY

Wie is Filip?

Filip is Head of Mobile bij RMDY en heeft jarenlange ervaring in mobile development, en meer specifiek met Xamarin. Al van een vroeg stadium, wierp hij zich op de overgang naar .NET MAUI. Daardoor heeft hij intussen een sterke expertise opgebouwd in het nieuwe framework en is hij de geschikte man om jou te begeleiden in je MAUI-transitie. Bij RMDY richt hij zich op het begeleiden van ons team en onze klanten door de complexe maar noodzakelijke migratie van Xamarin naar .NET MAUI.

Mei 2022

Er is sinds 2022 veel veranderd in ‘mobile land’ met betrekking tot de toekomst van Xamarin apps. In mei 2022 introduceerde Microsoft .NET MAUI als het nieuwe cross-platform framework voor mobile development, waarmee Xamarin werd vervangen. Daarbij kondigden ze ook aan dat de ondersteuning voor Xamarin in mei 2024 zou stoppen.

Filip legt uit welke gevolgen dat heeft: “Dit betekent dat vanaf 1 mei 2024 Xamarin geen updates, bug fixes of nieuwe features meer zal ontvangen, waardoor bestaande Xamarin-apps uiteindelijk onbruikbaar zullen worden. Als gevolg heeft deze aankondiging een dringende behoefte gecreëerd voor bedrijven om hun Xamarin-apps naar .NET MAUI te migreren om operationeel te blijven.”

Welkom bij .NET MAUI

Early adopter

Filip spitste zich als eerst binnen RMDY toe op het nieuws waardoor hij als early adopter al vroeg in het proces een zekere expertise opbouwde in .NET MAUI. Waar dát proces momenteel door urgentie wordt gekenmerkt, waren het vooral de mogelijkheden van .NET MAUI die Filip vanaf de start interesseerde: “.NET MAUI heeft ten opzichte van Xamarin een meer geavanceerde UI-toolkit en maakt het mogelijk om met één codebase apps te ontwikkelen voor zowel iOS, MacOS, Android én Windows. Dit verhoogt de productiviteit natuurlijk aanzienlijk. Daarnaast zorgt .NET MAUI voor betere prestaties en een vereenvoudigde ontwikkelingsflow.”

Desondanks, houdt de overstap natuurlijk ook stevige gevolgen in. Met het einde van de ondersteuning voor Xamarin door Microsoft in mei 2024, staan bedrijven die nog steeds Xamarin-applicaties gebruiken namelijk voor een uitdaging: “De stopzetting betekent dat er geen updates, bug fixes of nieuwe features meer beschikbaar zullen zijn voor Xamarin-applicaties. Dit zorgt ervoor dat deze apps update per update verouderen en uiteindelijk onbruikbaar worden. Vooral omdat ze niet meer compatibel zullen zijn met de nieuwste besturingssystemen van iOS en Android. Het is dus cruciaal voor bedrijven om actie te ondernemen en hun apps te migreren naar .NET MAUI om operationeel te blijven.”

MAUI 101

Vanuit RMDY wijzen we bedrijven op de urgentie van dit verhaal zonder onnodig paniek te zaaien. Er zijn namelijk een aantal manieren om de transitie van Xamarin naar .NET MAUI vlot te laten verlopen. Dat doen we op drie manieren, een aanbod waar Filip als MAUI-specialist een sterk aandeel in draagt.

“We bieden drie services aan om bedrijven te ondersteunen in de rewrite van hun applicatie: In-house rework, coaching of staffing. In-house development houdt in dat ons team van ervaren mobile developers de migratie volledig overneemt. We stonden bij RMDY sowieso al gekend om onze Xamarin expertise en die hebben we de afgelopen tijd overgezet in .NET MAUI-ervaring. Bij staffing, vervolgens, plaatsen we een van onze specialisten in het team van de klant om hen te ondersteunen. Je kan het vergelijken met een extra paar helpende handen om jouw werk sneller te laten verlopen. Coaching, tot slot, is voor bedrijven die een hybride aanpak verkiezen en behoefte hebben aan een sparringpartner om hun interne team op te leiden en te begeleiden. Dat kan gaan over organisaties die een intern team vooral zelf up to speed willen brengen en ons met doelgericht en gebundelde vragen raadplegen.”

Vlot door de transitie

De keuze voor één van deze services kan afhangen van de hoogdringendheid van het project. Zo zal in-house development mogelijk de snelste manier zijn om jouw Xamarin app up to speed te brengen. “Voor een klant in de entertainmentsector rondden we een in-house project op ongeveer 2 maanden tijd af. Zij hadden haast omdat een groot deel van hun inkomsten afhing van het gebruik van de app.” getuigt Filip.

Toch is urgentie niet de enige parameter die bepaalt hoe een project wordt aangevat en wat de doorlooptijd is. Het typische plan van aanpak voor een migratieproject van Xamarin naar .NET MAUI begint met een grondige analyse en planning om de omvang en complexiteit van de situatie te begrijpen: “Op basis daarvan bepalen we of een migratie of een volledige rewrite nodig is. Vervolgens ontwikkelen en testen we de nieuwe applicatie iteratief, met regelmatige feedbacksessies. Tot slot implementeren we de app en bieden we continu onderhoud en ondersteuning om de app up-to-date en veilig te houden.”

Migreert alles mee naar .NET MAUI?

De grootste uitdagingen bij de migratie naar .NET MAUI zijn vaak gerelateerd aan de complexiteit van de bestaande code en de compatibiliteit met nieuwe besturingssystemen benadrukt Filip: “Ons ervaren team van .NET MAUI-developers pakt deze uitdagingen hoe dan ook effectief aan door op voorhand grondige analyses uit te voeren. Zo halen we inefficiënties uit de bestaande code die we niet mee overnemen in de MAUI-rewrite. Vervolgens zorgen we ook voor uitgebreide tests om ervoor te zorgen dat de nieuwe app optimaal functioneert.”

Finaal advies

Tot slot raadt Filip bedrijven met een Xamarin app aan om niet te wachten met de overgang naar .NET MAUI: “Begin zo snel mogelijk met de planning en analyse van je huidige Xamarin-app. Zorg ervoor dat je een duidelijk plan van aanpak hebt en overweeg om samen te werken met een ervaren partner zoals RMDY om de migratie soepel te laten verlopen. Dit minimaliseert risico’s en zorgt ervoor dat je app futureproof blijft.”

Toch sluit hij af met dezelfde positieve noot als degene die hem initieel interesseerde om met MAUI aan de slag te gaan: “De overstap naar .NET MAUI is niet alleen een noodzakelijke actie, maar biedt ook een kans om je app te verbeteren en toekomstbestendig te maken. Bij RMDY staan we klaar om bedrijven te begeleiden door deze overgang en ervoor te zorgen dat hun digitale oplossingen blijven presteren op het hoogste niveau. We hebben de ervaring om dat te doen, dus zien de toekomst voor jouw Xamarin-app rooskleurig in.”

Voor vragen of verdere details in verband met .NET MAUI kan je contact opnemen met Filip op filip.heijnemans@rmdy.be.