Drie keer app-normaal development 

Drie keer app-normaal development 
Drie keer app-normaal development 

Custom devices als alternatieve hardware voor mobile apps

In een vorige blog doken we dieper in de voordelen van een app boven of aanvullend aan een website. Zo gaan ons Web en Mobile team gelukkig hand in hand voor het aanbieden van de juiste digitale ervaringen voor onze klanten. Toch wordt mobile development nog te snel gelieerd aan klassieke apps op klassieke toestellen zoals “mag ik een spelletje spelen op de iPad” of “zal ik via Payconiq betalen?”. Daarom haalden we in onze vorige blog het voorbeeld van custom devices aan. Custom devices zijn een andere toepassing van mobile development dan de klassieke manier, en kunnen  jouw bedrijf ook enorm helpen op verschillende vlakken. We zetten er drie op een rij!

(c) Proxyclick Visitor Management System

1. Kiosks: error of Ensor?

Een eerste alternatieve toepassing van custom devices zijn kiosks of toestellen die in kiosk modus functioneren. Meestal gaat het dan om apparaten met een scherm die op een publieke plaats worden gezet. Gebruikers kunnen enkel aan de app op het scherm – zonder het onderliggende besturingssysteem te kunnen modificeren. Voorbeelden zijn:

  • Informatie geven aan de inkom van een gebouw.
  • De online catalogus raadpleegbaar maken in een winkel.
  • Extra digitale informatie geven aan bezoekers van een museum.

Een kiosk is vaak een tablet die in een soort behuizing zit. Dat is niet altijd duidelijk voor de bezoeker, gezien die louter een scherm ziet op een ‘pilaar’. Naast het fysieke aspect van ‘een kiosk’, is er ook de “kiosk modus” die je op een toestel kan gebruiken. Je laat hiermee enkel de applicatie in kwestie draaien en schakelt andere functionaliteiten uit. En net dat maakt het uiterst geschikt om op openbare plekken te gebruiken. Let er wel op dat je de app zodanig programmeert dat die bij een stroomstoring correct opnieuw opstart of gebruikers zelf niet aan de instellingen kunnen. Anders krijg je error in plaats van Ensor bij je museumpas op zondagnamiddag.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-2-1920x1440.png
Self check-in kiosks in Singapore Changi Airport

Grow & Glow met kiosks?

Een mooie toepassing van een kiosk is ons werk voor Constructiv, een dienstverlenende organisatie van en voor de bouwsector. Zij ijveren ervoor dat talent zijn weg vindt naar de sector en er zich een hele loopbaan lang kan ontplooien. Voor dit project ontwikkelden we een Android-app die draait op een kiosk om cursisten in de bouwsector te registreren. Aan de kiosk hangen een eID en NFC reader waarvoor ondersteuning wordt voorzien voor zowel USB als bluetooth. 

Constructive mobile app “Check-in @ Learnin”

2. Smartphones: scanners & points of sale

Een tweede toepassing van alternatieve hardware die Android en iOS ondersteunen zijn devices die lijken op smartphones, maar verschillen in essentiële en optionele functionaliteiten. Vaak beschikken deze toestellen over een eigenschap die smartphones niet hebben, zoals scanners of een lezer voor chips. Maar tegelijkertijd zijn andere basisfunctionaliteiten zoals bellen, sms’en of surfen dan weer uitgeschakeld. Hierdoor hebben deze toestellen minder straatwaarde en zijn ze prima geschikt in situaties waar ze worden gebruikt door verschillende gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Scanners in supermarkten of magazijnen
  • Betalingstoestellen in bars en restaurants
  • Slimme festivalbandjes

Daarnaast kan je deze scanners of ‘points of sale’ vaak van op afstand besturen via een MDM (Mobile Device Management) en komen ze dikwijls in een stevige behuizing zodat ze tegen een stootje kunnen wanneer je ze hanteert in iets ruwere omstandigheden.  

Tomorrowlands ‘high-tech smart’ festivalbandje waarmee je kan betalen en je ook aanmelden op een platform. (c) VRT

Grow & Glow met ‘smartphones’?

Voor Oh‘Green maken we momenteel een mobile Flutter app die werknemers in hun magazijn kunnen gebruiken. Oh‘Green is een keten van tuincentra die zich richt op huis, tuin en terras. We ontwikkelden een applicatie voor Honeywell-scanners waarmee in de winkels gemakkelijk leveringen geregistreerd worden of artikels teruggezonden worden naar het magazijn. Bovendien kan je er ook schadegevallen mee melden. Deze app maakt volledig gebruik van de extra functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid dat een scannertoestel aanbiedt en staat in verbinding met het bestaande SAP-systeem van Oh’Green. Een permanente internetverbinding is niet nodig: alles wordt offline op het toestel bijgehouden en minstens 1 maal per dag gesynchroniseerd.

Honeywell EDA61 scanner
Custom devices RMDY
De Honeywell CT45 die we bij RMDY gebruiken.

3. Single board computers

Wie bij single board computers (SBC) meteen aan Tinder, Bumble of andere datingapps denkt, moeten we helaas teleurstellen. Wel zijn het kleine computers met een beperkte rekenkracht, maar met de mogelijkheid om Android (geen iOS) te ondersteunen. Zo zijn ze erg in trek bij hobbyisten die ze gebruiken voor domoticaprojecten of het betere huis-, tuin- en keukendevelopment. De meest populaire SBC is de Raspberry PI, maar ook UDOO is voor veel developers een bekend merk. Omdat deze mini-computers over zeer basic capaciteiten beschikken, worden ze ook vaak ingezet voor kiosks of points of sale.

Raspberry Pi (c) Harrison Broadbent, Unsplash

Grow & Glow met Single board computers

Remember onze Constructiv-kiosk? Die maakt gebruikt van een Androidcomputer (SBC). Verder deden we nog geen projecten met deze computertjes, maar bekijken we wel per klant (en dus op maat) of het mogelijk is en een meerwaarde biedt. Wel is de kostprijs alvast lager dan een tablet of smartphone.

App-normale toestellen

Wie mobile development hoort, denkt misschien meteen aan uitgebreide applicaties voor smartphone of tablet. Toch zijn kiosks, scanners, points of sale en single board computers mooie en alledaagse voorbeelden van alternatieve hardware die ook onder mobile development vallen. Daarnaast bieden deze toepassingen tal van voordelen voor jouw onderneming. Het is dus zeker de moeite waard om ze te overwegen wanneer je jouw business verder digitaliseert.

Welke impact dat precies kan hebben en hoe dat er dan concreet uitziet voor je onderneming? Dat vertellen wij je graag bij een tas koffie 😉