Continu bouwen aan een innovatiever medialandschap met Mediahuis

Bij Mediahuis maken ze naast nieuws ook apps. Of althans, hun Technology & Product Studio-team maakt apps. Omdat elk slim bedrijf vertrouwt op de kennis van experts, vertrouwt Mediahuis ook op onze expertise voor hun mobile apps. Sinds 2015 ondersteunt RMDY hen in het ontwikkelen en onderhouden van alle nieuwsapplicaties en bouwen we mee aan een gloednieuw app-platform. Benieuwd hoe? Dat lees je hieronder.


Mediahuis app development: Decoratieve afbeelding

Mediahuis

Mediahuis is een Belgische mediacluster met Belgische en Nederlandse nieuwsmerken, en sinds 2019 ook Ierse kranten, tabloids en dagbladen. Hun activiteiten zijn goed voor een omzet van een slordige 800 miljoen (2018). Sinds het ontstaan in 2013 (fusie Concentra en Corelio) is de groep enorm uitgebreid door verschillende overnames, waarvan de laatste in september 2020: het Nederlandse Leeuwarder Courant, de oudste krant van Nederland (°1752).

Xamarin applicatieplatform

In het verleden besteedde Mediahuis de ontwikkeling van hun apps uit aan een extern bedrijf. Om meer inzicht te krijgen in veranderingen en budgetten, werd in het voorjaar van 2015 besloten om een ​​in-house ontwikkelteam op te richten en uit te breiden met extern personeel. Enter RMDY.

Mediahuis had eerder dat jaar, na uitvoerig marktonderzoek, gekozen voor cross-platform applicatieontwikkeling met Xamarin. En RMDY heeft toevallig het sterkste team aan Xamarin Certified developers in huis! 😉 Sindsdien bouwen en onderhouden we samen gebruiksvriendelijke mobiele applicaties van hun grootste nieuwsmerken, in België en Nederland.

Naast de effectieve ontwikkeling van de apps, zijn onze consultants ook bezig met wat we noemen “continuous development”: nieuwe features toevoegen, updates programmeren (vb. iOS14), bugs fiksen en deeplinking toevoegen. “Soms moet het ook heel snel gaan”, vertelt Thomas D’Haen, developer bij RMDY. “Als er plots nood is aan een live feed in de app – voor de verslaggeving van een grote ramp bijvoorbeeld – dan moet dat geen weken duren natuurlijk.”

Gelukkig worden alle merkenapps binnen Xamarin op één platform gemaakt. Zo heeft elk nieuwsmerk wel zijn eigen applicatie met branded design en features, maar achterliggend draaien die allen op hetzelfde platform met de dezelfde codebase. Zo is bijvoorbeeld de code achter “mijn account” in de app van Gazet Van Antwerpen, dezelfde als die van Het Belang van Limburg maar dan met een andere look and feel.

De krantenapp van Mediahuis

Krantenapp

Behalve de nieuwsapplicaties, ondersteunde RMDY ook het interne ontwikkelingsteam met het maken van de krantenapp. Hiermee kan je de krant in PDF downloaden en lezen op je smartphone of tablet. Voor elke krant is er een aparte app, inloggen doe je met hetzelfde account als voor de website. Interactieve of clickable functies zijn hier niet aan de orde, toch is onderhoud nodig. Zo werd onlangs De Salontafel in het leven geroepen: hiermee zijn de digitale bijlagen en extra’s in één oogopslag terug te vinden op het beginscherm en moet je ze niet langer meer zoeken in een onzichtbaar menu. Ook voor deze applicatie blijft RMDY instaan voor het onderhoud en de updates.

One Platform to rule them all

Het Xamarin-based platform met alle applicaties op doet het goed. Maar het kan altijd beter, toch?

Door de snel opeenvolgende digitale evoluties en de groei van Mediahuis, beslissen ze een nieuw platform te bouwen voor hun nieuwsapplicaties. Mee aan het stuur staat onze Xamarin-developer Thomas D’Haen: hij staat de mobile app architect bij in het uittekenen van de nieuwe opzet. Dankzij zijn jarenlange ervaring met de huidige applicaties en integraties met de interne systemen, zorgt hij er onder meer voor dat alle features correct worden ‘overgenomen’ en de architecturale opzet van het platform helder blijft.

Maar waarom een nieuw platform?

“Hoe het nu opgebouwd is, is er in het Xamarinplatform geen ruimte om veel grote features in te programmeren. Het lukt, maar niet zonder veel bugs. Met een blik op de toekomst van technologie en meer uitbreidingen, zochten ze bij Mediahuis dus naar een efficiëntere en vooral schaalbare manier om alle huidige en toekomstige apps te managen.”, vertelt Thomas.

Het nieuwe platform wordt van scratch native geprogrammeerd in iOS en Android en zal veel flexibeler en gemakkelijker te managen zijn wanneer er updates en extra features moeten doorgevoerd worden. Het zorgt er ook voor dat er verschillende login en content management systemen op geïntegreerd kunnen worden en kan gebruikt worden over verschillende landen heen. Wanneer er in de toekomst meer nieuwsmerken bijkomen, verloopt de onboarding ook gemakkelijk en snel. Het enige nadeel aan het nieuwe platform, is het “dubbele” werk dat ontstaat door native te programmeren. Maar daar vond Thomas gelukkig iets op! “Momenteel schrijf ik een library met componenten die zowel door de iOS- als de Androiddevelopers kan gebruikt worden. Dit schrijf ik in een nieuwe soort taal (Kotlin Multiplatform) waarmee we opnieuw Mediahuis ondersteunen om technisch te innoveren.”

De nieuwsapp van De Standaard

Het nieuwe platform zal in het begin van 2021 live gaan en starten met enkele kranten en zo verder uitbreiden en optimaliseren.

En zo evolueren we voortdurend mee met de noden van de klant. Waar vijf jaar geleden Xamarin de gepaste oplossing was, is nu native de betere keuze. Dankzij onze uitgebreide, op maat gemaakte expertise staan we de klant bij in zijn levensverhaal en versterken we ondertussen onze development teams.