Waarom Virtual Reality niet altijd tijd- en geldrovend moet zijn

Bart Van Hecke Bart Van Hecke
18 January, 2019

De tijd dat je 3D-tekeningen enkel op het scherm kon zien, is voorbij. Tegenwoordig zetten we 3D-tekeningen moeiteloos om naar een virtual reality-omgeving waarin je rondloopt en immersie ervaart.

‘Maar kruipt daar niet veel tijd en geld in?’, hoor ik vaak.
Niet noodzakelijk.

Bedrijven gaan er onterecht vanuit dat ieder VR-project vanaf scratch gebouwd wordt en bestaand materiaal niet te recupereren is. Ze vrezen dat ze de volledige set-up van de VR-omgeving uit handen moeten geven aan een externe partij en zo de controle over hun eigen project verliezen. Maar niets is minder waar en ik vertel je graag in dit artikel waarom.

Met Enriched bouwden we een conversietool specifiek voor het designprogramma SketchUp. Met de tool kan je vrijwel elke 3D-tekening in SketchUp in een handomdraai omzetten naar een VR-omgeving. Maar of je nu met designtools als SketchUp, Autocad, Tekla of Revit werkt: al deze extensies zijn dankzij zo'n conversietool om te zetten naar een 3D VR-ervaring. Het helpt de perceptie uit de wereld dat een VR-opzet altijd van nul ontwikkeld moet worden en handenvol geld kost.
Bedrijven gaan zelf aan de slag met de conversie van hun 3D-tekeningen en wij staan hen bij in de verdere personalisatie van hun VR-omgeving.

De nood aan persoonlijke VR

Onze conversietool op zich is niet uniek, er bestaan reeds tools en plug-ins om 3D-modellen te converteren naar virtual reality, zoals Pyxyz of Kubity. Wat wij echter extra aanbieden, is de mogelijkheid om heel je omgeving te personaliseren, naast het automatische werk van de conversietool. Bedrijven willen een product dat aan hun persoonlijke wensen en noden voldoet, een product dat klaar is en geen maandelijkse of jaarlijkse licentiekost bedraagt.
Die vraag hoor ik alleszins vaak bij onze klanten en daar spelen we graag op in. Veel van hen zitten in de bouwsector en dat is niet onlogisch. Bouwfirma’s, architecten en interieurontwerpers: iedereen probeert met zijn 3D-tekeningen een – vaak nog onbestaande - ruimte tot leven te brengen.
Een op maat gemaakte VR-omgeving maakt het proces met hun klanten ook efficiënter. Je kan sneller designs itereren, dat kan zelfs al ter plaatse. Een muur wat meer naar links plaatsen of het behangpapier roze verven: je kan alles onmiddellijk in de VR-omgeving aanpassen zodat je tijdens één gesprek met de klant het einddesign voor je hebt. Om te zorgen voor optimale efficiëntie, koppelen we achterliggend de VR-omgeving met bedrijfsapplicaties waardoor je meteen een offerte beschikbaar hebt. In dit geval spreken we echter al van configuratie van de omgeving, niet louter conversie van de 3D-files.

Het is duidelijk dat de bouwsector nood heeft aan een extra manier om hun plannen te visualiseren, zeker in het kader van BIM (Building Information Modelling). Maar de vraag geldt voor alle sectoren waar procedures aan te pas komen zoals de chemiesector, automobielsector, transport en retail.
 
 

Optimalisatie van de tech specs

In vele bestaande conversietools kan je snel een omgeving in 3D zien, maar is die niet geoptimaliseerd en ziet alles er basic uit. Objecten zijn kleurloos, vaak staan niet alle lijnen op hun plaats en het kan er soms wat rommelig uitzien. Er is nood aan persoonlijke optimalisatie, dan komen wij in the picture. Personaliseren is vaak manueel werk, maar dankzij de conversietool reduceren we al veel van het werk..

Ondanks onze doorgedreven persoonlijke aanpak, zijn er echter regels waar we niet om heen kunnen. Je kan niet zomaar elk bestand uploaden en een foutloos resultaat verwachten. Daarom creëren we een set van richtlijnen die de kwaliteit garandeert. Het bestand mag niet te zwaar zijn en niet teveel lagen en details bevatten. Enkel zo kan de rendering vlot verlopen en kunnen we optimaliseren.

Naast de technische voorwaarden die we inbouwen, zetten we ook sterk in op de inlaadtijd van bestanden. Normaal duurt de import van een SketchUp-file naar een conversietool minutenlang, wij reduceren die wachttijd tot enkele seconden. Een prachtige vooruitgang die inspeelt op het gebruiksgemak van onze klanten.
Vandaag zijn we volop bezig met het werkend prototype uit te bouwen tot een krachtig product.

Hoe we nog meer rekening houden met het gebruiksgemak voor onze klanten? Lees ons artikel over UX/UI voor AR/VR.

Industry 4.0

Binnen virtual reality zijn er twee luiken: conversie en configuratie.
Terwijl we bij conversie focussen op het zo efficiënt mogelijk omzetten van 3D-files naar een VR-omgeving, staat bij configuratie het real-time aanpassen van die omgeving centraal.
Vandaag lopen conversie en configuratie parallel, in de toekomst willen we beide aspecten combineren in één product en onze klanten een totaaloplossing bieden. Een tool waarmee je zelf 3D-tekeningen inlaadt en een VR-omgeving creëert, die je op zijn beurt nog eens kan aanpassen.
De koppeling van conversie en configuratie is echter niet evident, daar is tot nu toe niemand in geslaagd, maar dat houdt ons niet tegen!
Als vooruitstrevend bedrijf ligt onze focus op Industry 4.0, ook wel Smart Industry genoemd. In dat scenario zijn er uitsluitend voordelen voor de industrie: efficiëntie, kortere doorlooptijden, betere inzichten, snellere onderhoudsopvolging, kostenbesparing en zo verder.

Bijkomend leent virtual reality zich ook tot een ideale trainingsomgeving.
Dan denken we aan gevaarlijke situaties in de chemiesector of plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. Met een VR-configurator zijn alle procedures en handelingen na te bouwen zodat je de echte ervaring nabootst in een veilige omgeving. Een hendel naar de verkeerde kant draaien heeft zo minder desastreuze gevolgen dan in het echte leven.
Het verschil tussen een VR-configurator en de huidige gangbare simulators, is de mogelijkheid om zelf handelingen aan te passen en te beheren, en past zo perfect in het Industry 4.0-verhaal.

Onze eerste prioriteit is het vermarkten van onze conversietool als product. Momenteel is de conversietool nog onderdeel van op maat gemaakte projecten waarbij we de hele VR-omgeving personaliseren per klant. De tool als zelfstandig product lanceren en bedrijven richting VR-toekomst loodsen: dat is het ultieme doel!
 
 

Benieuwd hoe VR jouw bedrijf de nodige boost kan geven?

 
Bart Van Hecke
Bart Van Hecke
Managing partner en UX-expert met een passie voor AR en VR
Contacteer ons