Voer voor iedereen op de eerste Tech Dive van 2019.

RMDY RMDY
4 February, 2019

De eerste RMDY Tech Dive van 2019 is een feit! Op donderdagavond 31 januari deelden enkele van onze consultants gretig hun kennis over nieuwe technologieën en bijhorende interessante inzichten. Nieuwe manieren voor app development, geanimeerde graphics, de complete inside information over de Angular Conference en het belang van visuele hiërarchie in webdesign: de avond stond boordevol boeiende talks!

Voor we aan de lippen hingen van onze collega’s, zetten we onze tanden in een stuk pizza. Met het buikje vol, beginnen we eraan. Technical lead van 3factr Sam Debruyn zet de Tech Dive in gang met een vooruitzicht op de talks van vanavond en een blik op de toekomst. De Tech Dive heeft namelijk grootste plannen en wordt opengesteld voor externe geïnteresseerden! Meer informatie volgt snel, maar eerst duiken we dieper in de talks die donderdagavond gehouden werden.

Let’s talk about tech!

Split APK’s en stuiterende cirkels

We vliegen er meteen goed in met maar liefst vijf talks op de planning. Keuzestress? Een beetje, maar op deze manier vindt iedereen zijn gading. De topics vanavond zijn namelijk onderverdeeld in onze belangrijkste expertises: native, web en user experience/user interface.
Android developer Joris Missiaen van Cozmos start in de track Native en neemt ons mee in de wondere wereld van Android App Bundles (AAB): een nieuwe manier om Android-apps te bouwen en releasen. AAB is een efficiënter alternatief voor de klassieke ontwikkeling met APK (Android Package-bestandsformaat) en reduceert de downloadgrootte van apps tot wel 35%. Hierdoor daalt ook de installatietijd exponentieel. Hoe dat er technisch achter de schermen aan toegaat? Dat vertelt Joris.
“Als je de app bundle uploadt naar de Google Play Store, splitst de Store de bundle op in verschillende split APK’s. Zo moet de eindgebruiker enkel de nodige onderdelen voor zijn toestel downloaden en installeert hij bijvoorbeeld enkel Nederlands en niet het gehele taalpakket. In plaats van dus eerst alle ontwikkelde onderdelen van de app te downloaden en achteraf je taal te kiezen, installeer je nu louter je eigen taal waardoor de omvang van de app enorm verkleint.” En wat daar nu het nut van is? Gebruiksvriendelijkheid uiteraard! In een wereld waar eindgebruikers talloze apps even snel installeren als weer verwijderen, is het nodig om je app zo klein mogelijk aan te bieden zonder in te boeten op kwaliteit. Onze developers kijken alvast reikhalzend uit naar deze nieuwe manier van releasen.
Terwijl Joris AAB verder uit de doeken doet, entertaint fullstack developer Laurens Marcelis van Continuous ons met zijn grafische skills in de track Web. Laurens toont ons namelijk wat er allemaal mogelijk is met geanimeerde SVG’s. Scalable Vector Graphics zijn statische en dynamische vectorafbeeldingen, maar dat wil niet zeggen dat je ze niet kan opleuken. Geanimeerde SVG’s zijn namelijk een toffe en relatief gemakkelijke oplossing als je niet wil of kan investeren in echte animaties.
Tijdens een praktische workshop laat Laurens ons de verschillende mogelijkheden zien, van filters en maskers tot animated paths. Zelden keek zoveel volk gefascineerd naar een stuiterende cirkel en sixties sterrenstelsel. Benieuwd hoe geanimeerde SVG’s er uitzien? Check ons logo.
 
 


App development in de cloud, optimaal webdesign en alle info ontsluierd van de Angular conference.

Nu onze hersenen zijn aangescherpt hebben we honger naar meer kennis en inzichten.
We zetten de Native track verder met meer app development en aanschouwen hoe iOS developer Jens Bruggemans van Cozmos de Bitrise-boodschap verkondigt. Bitrise is een online platform om mobiele apps te bouwen en distribueren. Het leuke aan dit cloud-alternatief is dat je snel up-and-running bent en er weinig configuratie nodig is. Bovendien is de cloud platformonafhankelijk waardoor dure Macs aanschaffen verleden tijd is. Jens sluit af met een kleine demonstratie en kan meteen op heel wat enthousiasme van de aanwezige collega’s rekenen.
Wie er nog in het tweede tijdsslot schittert? UX-expert Jeroen Pets van Continuous. Hij sleept ons mee in zijn gevoel van ruimte in het wereldwijde web.
Jeroen heeft het over het belang van visuele hiërarchie en witruimte voor een sterk webdesign. Waarom dat belangrijk is? Om de gebruiker op de beste manier door je website te loodsen. Mensen zijn van nature visueel ingesteld en op het wereldwijde web is dat niet anders. In een tijd van vluchtig scrollen en scannen op je smartphone, zijn grote tekstblokken overbodig en is slecht design een killer. De oplossing is simpel: inzetten op visuele contrasten. Door goed na te denken over onder andere positionering, grootte en kleur van verschillende componenten zoals titels, knoppen en paragrafen, optimaliseer je de ervaring voor de bezoeker. Enkele praktische tips die onze aanwezige UX-ers zeker in gebruik zullen nemen!
 
 
Sharing is caring, is het motto van onze Tech Dive. Dus wanneer onze developers naar een beurs of event gaan, horen we hen graag uit over al hun innovatieve ontdekkingen en intrigerende inzichten. Zo waren Stacked-collega’s Jordy De Loor en Siebe Vander Henst in december 2018 aanwezig op de Angular Conference Day in Gent.
Wat er die dag allemaal te doen en zien viel, doet Jordy tijdens de Tech Dive uitgebreid uit de doeken. Van nieuwe release-info van het Angular front-end framework tot decentralized apps en change detection: de twaalf talks op de conferentie zaten boordevol interessante topics. Jordy vat de belangrijkste sessies voor ons samen en toont onder meer hoe je de performantie en testing van je applicatie kan verbeteren.

Net zoals de vorige edities, werd ook de eerste Tech Dive van 2019 eentje om te onthouden! Zo bewijzen we alweer dat plezier en werk probleemloos hand in hand kan gaan. Wij kijken alvast uit naar de volgende Tech Dive in maart 2019!

 

Benieuwd wat daar allemaal te horen en leren is?
Goed nieuws! Tech Dive goes public en nodigt alle geïnteresseerden uit om een avondje mee te proeven van de digitale toekomst.

Hou onze social mediakanalen in het oog voor meer info.

Hopelijk tot dan!

 
Contacteer ons