Summer’s over, but the fun ain’t. Onze Tech Dive bracht weer heel wat verbroedering en knowledge sharing!

RMDY RMDY
27 September, 2019
 

Na een zomerbreak vliegen we er weer in met onze Tech Dives! Ongeveer iedereen is terug van welverdiend verlof en aangezien het buiten maar grijs en miezerig is, maken we er binnen een gezellige boel van. Never change a winning team en dus starten we de avond met pizza, pintjes en babbels. Managing partner Stefan Van de Poel geeft het startschot van deze knowledge sharing avond met een update van het reilen en zeilen van RMDY, want ook dat hoort erbij. Daarna is het tijd om onze kenners aan het woord te laten!Testing, attention please

Front-end developer Tijs Vervoort van onze webdivisie Stacked trap het webtrack af met een recap van JS Nation in Amsterdam voorbije juni. De meest interessante talk tijdens die JavaScriptconferentie kwam van Gleb Bahmutov, de VP of engineering bij Cypress.io. Tijs gaat dan ook dieper in op Cypress.io, een JavaScript end-to-end testing framework. Met dit gratis open-source framework voer je snel, gemakkelijk en betrouwbaar allerlei testen uit op alles wat in een browser draait. Van end-to-end testing tot integration en unit tests. Er zijn slechts twee commando’s nodig om het ding up te zetten, configuratie is ook niet aan de orde én het werkt op elke mogelijke front-end waaronder zelfs heel oude websites. Hoe dat er dan precies uitziet? Dat toont Tijs met een demo. Let’s program!
Ondertussen kunnen de .NET liefhebbers terecht bij Xamarin-developer Jens Schadron van ons mobile app team 3factr. Hij neemt ons mee in de wondere wereld van het .NET framework Polly. Waarom Polly? Met alle cloudtoepassingen, datastreaming en andere IoT-technologieën die de wereld overnemen vandaag, is een stabiele en betrouwbare connectie of netwerk van cruciaal belang.
Polly helpt je bij het stabiliseren van deze netwerken door je gemakkelijker te laten omgaan met de zogenaamde 'transient faults' dankzij strategieën zoals Retry, CircuitBreaker en Fallback. Jens overloopt de verschillende onderdelen en gaat dieper in op enkele handige toepassingen ervan, al hangt dat natuurlijk af van developer en situatie. Wij gebruiken Polly alvast op onze projecten en in onze software factory inhouse. Zo zorgen wij voor de beste verbindingen voor al onze mobiele applicaties!


Serverless = more

Je hebt heus al wel gehoord van de term “serverless”. Het concept is dan ook niet meer nagelnieuw, gezien het enkele jaren geleden al voor het eerst werd gebruikt. Ondertussen is het gegroeid naar een volwassen technologie, en dus tijd voor een meer diepgaande uitleg dachten we!

In “Serverless: a platform and language agnostic introduction” gaat tech lead Sam Debruyn van 3factr in op de mogelijkheden en implicaties van een serverless omgeving. De term was wel bekend bij onze developers, maar met deze talk komen de meesten van ons er achter wat serverless nu écht inhoudt.
Zo leren we onder meer dat serverless architecturen aanzienlijk lagere operationele kosten met zich meebrengen en kan je er de complexiteit en productietijd van je applicaties beduidend mee verlagen. Uiteraard heeft elke medaille een keerzijde, in dit geval is dat vooral de afhankelijkheid van derden en de jonge ondersteunende services.
Sam kiest ervoor om zich niet vast te houden aan een specifieke programmeertaal of cloudomgeving en maakt zijn talk zo voor elk van onze techneuten een toegankelijke serverless kennismaking.


Katten herkennen met iOS

Sinds iOS11 introduceerde Apple het Core ML framework. Dit framework laat je toe om op een eenvoudige manier machine learning (ML) modellen in je app te integreren. iOS-expert Phillippe Asselbergh van onze mobile divisie Cozmos legt ons uit wat je ermee kan doen en hoe je de modellen implementeert.

In het eerste deel van zijn talk gaat hij dieper in op de mogelijkheden van Core ML. Je toestel verzamelt input op basis van de camera en analyseert deze info. Zo bouw je bijvoorbeeld moeiteloos een app die je vertelt of het dier op een foto een kat of een hond is. Maar uiteraard is er meer. Afhankelijk van het machine learning model dat je gebruikt kan je gezichten of objecten herkennen, handgeschreven teksten of tekst op afbeeldingen interpreteren en zelfs emoties begrijpen of bewegingen en gebaren volgen. Als mobile developer opent er zich met Core ML een hele nieuwe wereld.
En die wereld betreden we ook in het tweede deel van de talk. Met Xcode toont Philippe hoe je een eigen model ontwikkelt en het in een app implementeert. Is het een kat of een hond? En welk ras dan wel? Valt “Arnold Schwarzenegger” onder entertainment of politics? We zien het allemaal voor onze ogen gebeuren. Het model herkent zelfs “een hoop aanschuivende mensen” correct als een “airport terminal queue”. Zeer indrukwekkend en een piece of cake om te programmeren, leren we van Philippe.


Opleiding in virtual reality

We sluiten af met een blik op de toekomst. UX-expert en VR-evangelist Bart Van Hecke stelt Abilitee voor: de virtuele trainingsapplicatie van onze AR/VR-divisie Enriched. Het team ging begin dit jaar aan de slag met de virtual reality (VR) software dat ondertussen een volwaardig product te noemen is. De software laat je toe om procedures aan te maken of toe te voegen die je werknemers moeten kennen en kunnen. Die kunnen op hun beurt de procedures uittesten in een veilige omgeving, terwijl ze instructies ontvangen in de applicatie en de trainer op afstand mee volgt. Een revolutie voor de opleidingen van bedrijven, aldus Bart. Brand in een chemische opslagplaats? Te hoge druk in een machinekamer? Controles uitvoeren aan een productiemachine? In een virtuele omgeving kunnen werknemers zorgeloos deze procedures leren en uitvoeren. Knap staaltje VR! Bart sluit af met een demo die iedereen naar hartenlust kan uittesten.
 

Zo, met dank aan alle experts die het woord namen is onze honger naar technologische kennis weer gestild, voor eventjes toch. We hebben weer heel wat bijgeleerd dat we in de praktijk kunnen omzetten. Bovendien werden er ook voor, na en tussen de talks heel wat tips en tricks gedeeld en konden we weer verbroederen met onze consultants-op-verplaatsing. Bedankt voor alweer een geslaagde RMDY avond en see you all in november!

 
 

Kan jij onze kennis goed gebruiken?

Check onze services of contacteer ons voor een babbel.

 
Contacteer ons