Het carrièrepad van Sam: van developer naar technical lead

RMDY RMDY
31 August, 2018

Samuel Debruyn startte als developer en groeide door tot technical lead bij 3factr, de mobile Xamarin experten van RMDY. In de in-house software factory volgt hij de verschillende projecten op, is hij een aanspreekpunt voor technische vragen van klanten en zorgt hij ervoor dat de developers van 3factr heel wat nuttige kennis meekrijgen. Met hem kijken we terug op zijn parcours en naar de toekomst.

Hoe ben je bij 3factr terechtgekomen?

In het laatste jaar van mijn studies ging ik actief op zoek naar bedrijven die van Xamarin een focus maakten, bedrijven die meer doen dan het er enkel bijnemen. Dat vond ik bij 3factr. Eén van de redenen waarom ik hier ben terechtgekomen, is omdat ik duidelijk merkte dat er hier heel wat mensen rondliepen waarvan ik veel kon bijleren. Dus ik solliciteerde en werd aangenomen. Dan is het snel gegaan

Deed 3factr toen ook al veel in-house projecten?

Toen nog niet, vroeger vonden alle projecten plaats bij de klanten zelf. Het eerste in-house project was een emoji-keyboard voor het Nieuwsblad, van daaruit is de software factory project na project gegroeid. En na anderhalfjaar werd me gevraagd of ik de functie van technical lead op mij te nemen en de in-house strategie verder uit te bouwen.

Intussen had ik wat ervaring opgedaan en voelde ik steeds meer ambitie om net in die functie door te groeien, vooral omdat die heel wat expertise vraagt. Toen ik de vraag kreeg heb ik niet lang getwijfeld.

Is het dan sneller gekomen dan je zelf had gedacht?

Ja, ik had het nog niet verwacht. Ondertussen zat ik een jaar op project bij Mediahuis, omwille van het beperkte aantal nieuwe features in de apps die ik beheerde verminderde de technologische uitdaging er wel. Ik had dit al eens aangekaart en er werd gekeken om me op termijn een andere opdracht aan te bieden.

Op dat moment kreeg Stefan De Vogelaere, onze vorige in-house technical lead een mooi fulltime project voorgeschoteld, dus heb ik zijn plaats ingevuld. Hij heeft me nog bijgestaan met de doorstart en sindsdien is het mijn job.

Natuurlijk had ik al wel eens aangegeven dat dit de richting was waarin ik wilde groeien en ik krijg ook de steun die daarvoor nodig is. RMDY voorziet dat ik de juiste opleidingen krijg inzake communicatie en coaching. Zo kan ik deze functie echt eigen maken.

Jouw job ziet er nu wel helemaal anders uit dan een half jaar geleden?

Mijn vorige job bestond uit tickets opnemen, programmeren en testen. Nu kan ik mijn expertise op een ander, meer strategisch niveau uitspelen. Ik denk na over functionaliteiten, hoe je applicaties in de toekomst kan uitbreiden en tooling. In deze functie kijk je echt vanuit the bigger picture naar een app.

Daarnaast kan ik nu nog meer doen wat ik erg belangrijk vind, door zoveel verschillende projecten tegelijk op te volgen leer ik enorm veel bij. Verder geef ik ook mijn kennis door aan anderen. Dat is nu ook een heel groot deel van mijn job geworden.

Op dit moment ben de enige technical lead dus zie ik elk project van begin tot einde evolueren. Het loopt goed. De moeilijkere vraagstukken komen zo steeds tijdig bij mij terecht. Dat begint bij offertes en eindigt met een app in de stores zetten en achteraf evalueren of alles goed volgens plan is gegaan. Daarnaast begeleid ik de andere developers en volg ik hun werk op.

Schrijf je gratis in!

Xamarin Meetup


Fan van Sam en waarmee hij bezig is bij 3factr

Op 4 oktober 2018 organiseert 3factr een Xamarin Meetup voor mobile developers met .NET, Xamarin en Microsoft. Inschrijven is gratis, we verwelkomen je graag!

Hoe deel je je dag in. Tussen enerzijds mensen coachen en ondersteunen en anderzijds zelf nog meebouwen aan lopende projecten?

Eén derde van de tijd programmeer ik nog zelf, één derde is overleg met klanten over technische keuzes, advies en de mogelijkheden van Xamarin. Het laatste derde besteed ik aan het team, teammembers aansturen en in de goede richting zetten. Helpen waar nodig en uitleg bieden over waarom ze ergens vastzitten en hoe ze dat kunnen oplossen.

Hoeveel projecten begeleid je doorgaans?

Dat zal steeds tussen vijf en tien projecten zijn. Natuurlijk zijn ze niet allemaal tegelijk actief, soms staat een project on hold omdat er bepaalde assets of validaties nodig zijn van de klant. Andere projecten zijn dan weer in opstartfase of net opgeleverd, dan begeleid ik de support die moet gebeuren. Maar het is inderdaad wel veel tegelijk.

Hoe zie je jouw carrierepad verder evolueren?

In de eerste plaats veel meer ervaring opdoen. Aan de hand van grote projecten, waar veel mensen samen moeten werken. Daar heb je wel echt uitdagend werk aan en je leert ervan. Ook technisch komen er vaak nog nieuwe dingen naar boven, ik heb nog niet het idee dat ik alles al gezien heb.

Je kent nog niet alles. Wat als je zelf ergens vast loopt?

In ons team hebben we zo een uitgebreide expertise en ervaring. Aangezien RMDY een groep is van bedrijven waar we met verschillende soorten mensen werken, is er altijd wel iemand die ervaring heeft met een specifiek thema. Hoe meer RMDY groeit, hoe groter en diverser onze expertise wordt. Wat ik ook belangrijk vind, is dat je uiteindelijk gewoon van iedereen kan bijleren. En als het dan nog niet lukt, dan biedt het internet nog een onuitputtelijke bron aan informatie en ga ik zelf op zoek.

Sam heeft bij 3factr duidelijk z’n plek gevonden. Wil je hem graag aan het werk zien en heb je affiniteit met mobile én Xamarin? 3factr organiseert 4 oktober 2018 een Xamarin meetup in onze kantoren te Edegem. Inschrijven is gratis, hopelijk tot dan?

 
 
Contacteer ons