Getting our tech groove on op de derde tech dive

RMDY RMDY
24 May, 2019

Dinsdagavond 21 mei was het weer zover: Tech Dive night! We konden opnieuw op wat externe aandacht rekenen en dat verbaast niet met zo’n experten op het programma!
We vulden drie tracks (Xamarin, web en mobile) met acht talks van onze consultants en genoten van hapjes, drankjes en babbels.

Voor we starten met food for thought, doen we ons te goed aan food for stomach. Met de ondergaande zon als setting, laten we de werkdag achter ons en praten we honderduit over die verrassende laatste GoT-aflevering. Maar daar komen we niet écht voor natuurlijk. Get your tech groove on!

 
 

Lite it up

Xamarin lovers kunnen hun hartje ophalen met maar liefst drie talks! De mannen van 3factr hebben heel wat in petto voor ons.

Jens Schadron schijnt zijn licht op LiteDB, een opensource NoSQL-database geschreven in het applicatieframework .NET. Waarom deze database de nodige aandacht verdient? De serverless database moet je niet installeren, heeft een eenvoudige configuratie, is mobile ready en focust op het single-datafile-principe. Hierdoor kan je snel en simpel aan de slag. Hoe dat precies in zijn werk gaat, horen we van Jens. Met zijn hands-on tips en tricks toont hij hoe je de performantie van LiteDB verhoogt zonder al te veel of grote codewijzingen. Bruikbare raad waar iedereen meteen (of, nuja, de dag erna) mee aan de slag kan!
 
 
We kijken tijdens deze Tech Dive ook naar de datakwaliteit van code. Developer Wouter Meuwis introduceert ons tot benchmarking in .NET. Met de kwaliteitsbewaking kan je je code in C# checken op prestatiekwaliteit én kijken of je geplande implementaties het effectief beter doen dan je originele code. Want optimalisaties doorvoeren zonder de context te kennen, dat is tijdsverspilling.
Waarom een volledige dag wijden aan optimalisaties van een stuk code dat slechts eenmalig uitgevoerd wordt, als je die tijd ook kan gebruiken voor een stuk code dat elke twintig seconden draait? Ontdekken welke optimalisatie de meeste impact heeft, daar draait het vandaag om.

Met de BenchmarkDotNet library kies je namelijk véél sneller en efficiënter de juiste manier om je code te optimaliseren. We moeten Wouter niet op zijn woord te geloven, hij laat ons simpelweg zien hoeveel sneller het werkt dan zelf ingewikkelde benchmarks te schrijven.
 
 
Wat ook je datakwaliteit verbetert, is het testen van je units. Emmanuel Van Meerbeeck deelt zijn best practices van Unit Testing, zo kan je probleemloos al die stukjes broncode onderzoeken naar mogelijke bugs. Voordeel? Je ziet meteen in welke unit je aanpassingen moet doen! Nadeel? Je ziet enkel hoe goed de units op zichzelf presteren en niet hoe ze het doen wanneer alle units geïntegreerd werken. Maar daar zijn gelukkig andere testen voor. Emmanuel leert ons onder meer hoe we if-else statements testen, waarom we duplicate testen best vermijden en hoe je met wide faking alle methodes in je code met eenzelfde return value kan uitvoeren.
 
 
 
Klinkt dit razend interessant in de oren? Wil je er ook mee aan de slag?
 

Pushing apps to a higher level

De native developers onder ons kunnen terecht bij de experten van Cozmos!

Android developer Yannick Bernaerts duikt in instant apps op Android, een vernuftig staaltje IT van Google. Met instant apps download je enkel het stukje van de app dat je nodig hebt, geen installatie nodig dus! Gedaan met gebruiken? Dan worden alle gegevens gewoon weer verwijderd van je telefoon. Handig! Ook Disneyland experimenteerde hier al mee door via bluetooth beacons een instant app naar je telefoon te sturen bij een bepaalde attractie. Zo zie je hoe lang de wachtrij is en kan je meteen fast lane tickets kopen. Allemaal tof, maar hoe maak je nu zoiets? Daarvoor is Yannick er! Hij legt ons uit hoe je bestaande apps ombouwt naar een instant app en welke functionaliteiten daarvoor nodig zijn.
 
 
Wie media zegt, zegt interactiviteit! iOS-developer Kymer Gryson implementeer rich push notifications bij een extern project. Dagelijks krijgen we gemiddeld 45 push notifications binnen, dat zijn er heel wat! Nieuwe Instagram-like, breaking news, een Facebookcomment, een zoveelste WhatsAppbericht en ga zo maar door. We swipen de meeste gewoon weg, maar wat als deze push notifications er anders zouden uitzien? Kymer toont hoe je als bedrijf media toevoegt aan die notificaties, zoals video’s, afbeeldingen, audio en andere interactieve elementen en ze zo rijk maakt. Bovendien kan je als developer doorlopend geüpdatete notificaties programmeren. Zo krijg je bijvoorbeeld live nieuwsupdates over de Ronde Van Vlaanderen, maar verschijnt enkel die met het laatste nieuws op je scherm. Zo heb je geen ontelbare notificaties op je scherm. Waarom je zou investeren in deze rich push notificaties? Meer interactie met de users én hogere open rates. Want zeg nu zelf, welke van de twee zou jij open klikken?
 
rich push vs regular

Rights reserved to Localytics

 
Ook gepassioneerd door app development?

Dance to the blob

Fullstack developer Ruuben Lambrechts van Stacked laat ons dansen op blobs en futuristische 3D kubussen! Hij toont hoe je 3D web interacties bouwt en die objecten onder meer laat bewegen op muziek. Ruuben maakt de 3D graphics met Three.js (‘three’ van 3D, wink wink), een cross-browser JavaScript library en laat ze renderen met WebGL, een JavaScript API. Je leest het: met JavaScript-kennis kom je al een heel eind. Door Three.js te combineren met WebGL, maak je relatief snel en gemakkelijk heel leuke dingen! De code om licht, schaduw, textures en scenes te programmeren doe je allemaal met Three.js in plaats van zelf rechtstreeks te programmeren in WebGL. Ruuben wakkert ieders enthousiasme aan met enkele eigen creaties maar ook met andere voorbeelden (Particle Love en Hands.wtf), en tovert heel wat fascinerende glimlachen op de gezichten.
 
 
Wie nog in het web track staat, is Stacked-collega Kevin Bervoets met een diepgaande vergelijking tussen Node.js en .NET. Beide applicatieplatformen (back-end) worden gebruikt om server side code te schrijven, een technologie om dynamische HTML-pagina’s te genereren. Developers hebben altijd wel een voorkeur: wie warm wordt van JavaScript kiest voor Node.js en C#-enthousiasten grijpen naar .NET. Toch is het de moeite om naar beiden te kijken en dat is exact waar Kevin ons bij helpt! Zo leren we dat Node.js vooral populair is omwille van het JavaScriptgebruik en het programmeren op een functionele manier. Het is snel en simpel en doet wat het moet. Keerzijde van de medaille is dat Node.js gelimiteerd is in zijn kunnen. In het geval van een zeer complexe opzet, kan je dus beter .NET gebruiken omdat die gebruik maakt van een object-georiënteerde taal. Maar dat is dan weer tijdsintensiever, dus choose wisely. Bedankt voor de tips, Kevin!
 
 
 
Sta je te springen voor .NET en JavaScript?
 
 
 
Naast de pure development dat we binnen RMDY doen, is het minstens even belangrijk om ook je algemene werking on top te hebben. Daarom werken wij agile, zoals elk sterk softwareontwikkelingsteam doet. Deel van die agile werking is de Scrum-methode waar fullstack developer Siemen Roevens van Stacked ons meer over vertelt. Siemen volgde onlangs een Scrum Master-opleiding en is dus de geschikte persoon om ons deze agile werkmethode uit te leggen. Wist je trouwens dat ‘scrum’ uit het rugby komt? Als team probeer je samen een doel te bereiken en de wedstrijd te winnen, terwijl je inspeelt op alle veranderende omstandigheden. Sluit naadloos aan bij onze ontwikkelingsmethode dus! Naast een uitgebreide introductie, geeft Siemen ons ook developer-specifieke raad dat iedereen ter harte neemt. Zijn cursus wordt nu al gretig gedeeld en gelezen! We verklappen graag drie tips die wij implementeren:
• Een goede dagelijkse Scrum (stand-up) duurt niet langer dan 15 minuten en laat iedereen aan het woord. Het is aan de scrum master om na de stand-up verder in gesprek te gaan wanneer iemand een issue aankaart tijdens de stand-up.

The definition of done. Wanneer je beslist dat iets ‘klaar’ is, moet iedereen begrijpen wat dat precies betekent en moet het voor iedereen in het Scrum Team klaar zijn.

• In het Sprint doel leg je vast wat binnen de sprint kan gehaald worden door de Product Backlog te implementeren. Die scope wordt vastgelegd tijdens de Sprint Planning Meeting.
 
 

Net als het achtste seizoen van Game of Thrones, is ook onze Tech Dive weer voorbijgevlogen!

In de zomermaanden nemen we even een break om te genieten van frisse pintjes tijdens puffende temperaturen. Op donderdag 26 september houden we opnieuw een Tech Dive, houd onze social media in het oog voor alle info rond de planning!

 
Contacteer ons